Συνέντευξη

Κύριε Τσεκούρα,

  • Cyber Protection για φυσικά πρόσωπα. Τι σας προέτρεψε να δημιουργήσετε ένα τέτοιο πρόγραμμα;

Ότι η εποχή άλλαξε είναι γεγονός. Σήμερα είναι η εποχή της τεχνολογικής επανάστασης που φέρνει μαζί της άλλο μοντέλο σχέσεων, συνηθειών και συναλλαγών, τέτοιο που κάνει το σήμερα να διαφοροποιείται από το χθες σχεδόν ριζοσπαστικά. Νέα εποχή σημαίνει νέοι τρόποι, νέα νομοθεσία , νέες πρακτικές , νέοι κίνδυνοι και νέο περιβάλλον. Οι νέες τεχνολογίες εξυπηρετούν κυρίως δύο αγαθά : την ευκολία και την ταχύτητα. Κανένα όμως από αυτά δεν εναρμονίζεται αυτόματα με αυτό που λέμε «ασφάλεια δικαίου». Μέχρι να επέλθει η εναρμόνιση θα υπάρχουν κενά, γκρίζες ζώνες και παρενθέσεις κινδύνου σε όλο το φάσμα των νομικών διαφορών των συναλλασσομένων.

Το παραπάνω γεγονός μας προέτρεψε να δημιουργήσουμε το πρόγραμμα Cyber Protection για Φυσικά Πρόσωπα. Σκοπός μας είναι να φτιάξουμε μια ομπρέλα προστασίας στις καταναλωτικές κυρίως διαφορές των ανθρώπων μέσα στις νέες συνθήκες συναλλαγών χωρίς να παραμελήσουμε την προστασία της προσωπικότητας από επιθέσεις διαδικτυακές.

  • Την τελευταία δεκαετία ο τζίρος από πωλήσεις αγαθών μέσω διαδικτύου έχει πολλαπλασιαστεί. Είναι αντίστοιχα αυξημένες οι καταγγελίες για απάτες ή παραπλάνηση;

Οι συναλλαγές εκ του μακρόθεν , οι συμφωνίες με άτυπους αναρτημένους κάπου όρους συμβάσεων , η άνευ φυσικής παρουσίας πρόταση και αποδοχή των δεδομένων μιας συναλλαγής, η διεθνοποίηση των εμπλεκομένων στα πλαίσια της οικουμενικής αγοράς και το δύσκολο νομικό περιβάλλον που τα διέπει είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της δεκαετίας που αναφέρεσθε. Το νέο μοντέλο ταιριάζει απόλυτα με το profile των νέων καταναλωτών , των Χ-Υ – Ζ γενεών που επιθυμούν γρήγορο αποτέλεσμα, καθόλου χάσιμο χρόνου και τον απλούστερο τρόπο δράσης. Στην αρχή της διαδρομής οι αστοχίες της συναλλαγής ήσαν αρκετές αφού δεν ήσαν λίγοι εκείνοι που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την απουσία της φυσικής παρουσίας, την τεράστια απόσταση που εκμηδενίζεται από το internet, τα γνωστά τεχνικά ελαττώματα αλλά και την απειρία του πρωτοεμφανιζόμενου «δρομέα». Η εξαπάτηση και η εμπορική παραπλάνηση ήταν αρχικά δεδομένες ενώ σήμερα φαίνεται πως ο όγκος των συναλλαγών έχει απομακρύνει την επικινδυνότητα των επιτήδειων, ώστε οι απώλειες να είναι ελεγχόμενες και κατά κανόνα νομικά αντιμετωπίσιμες.

  • Τι ακριβώς έρχεται να καλύψει το ARAG Cyber Protection;

Έρχεται να προστατεύσει το φυσικό πρόσωπο στις διαφορές που θα προκληθούν από την αγορά αγαθών και υπηρεσιών μέσω internet αλλά και από την προσβολή της προσωπικότητας μέσω διαδικτύου. Προσφέρεται ατομικά αλλά υπάρχει η δυνατότητα να επεκταθεί η προστασία στην σύζυγο και τα παιδιά μέχρι 25 ετών που συγκατοικούν με τον ασφαλισμένο οπότε λειτουργεί οικογενειακά.

Έτσι λοιπόν ο θιγόμενος από μια ηλεκτρονική συναλλαγή ή ο δεχόμενος προσβολή προσωπικότητας από τις χιλιάδες υβριστικές ή δυσφημιστικές επιθέσεις του internet, όντας ασφαλισμένος στην ARAG εξοπλίζεται με τη δύναμη και την κάλυψη των εξόδων ώστε και μήνυση να κάνει κατά του υπαίτιου αλλά και αγωγή προκειμένου να αξιώσει αποζημίωση.

Είναι μια πλήρης νομική αντίδραση του θιγόμενου που οφείλει να την ακολουθήσει ως  ένδειξη σεβασμού στο αίσθημα δικαίου αλλά και χάριν της αξιοπρέπειας του.

  • Θεωρείτε πως είναι έτοιμοι πια οι καταναλωτές να ενημερωθούν για ασφαλιστικά προϊόντα σαν και αυτό;

Είναι αλήθεια ότι ολοένα και περισσότερο οι σύγχρονοι καταναλωτές εξοικειώνονται με τέτοια θέματα. Η επικαιρότητα άλλωστε είναι πλούσια από γεγονότα κινδύνου που έρχονται στο φώς και μπαίνουν στην καθημερινότητα όλων μας.

Έτσι ακόμα και αν σήμερα ο βαθμός ετοιμότητας για ένα τέτοιο «διάλογο» με τους καταναλωτές δεν είναι υψηλός, είναι σίγουρο πως η κατεύθυνση είναι η σωστή και ανταποκρίνεται απόλυτα στις σημερινές και αυριανές πραγματικές ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή.

Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός της ασφάλισης. Να δίνει λύσεις στα δύσκολα και να βοηθάει στα δυσάρεστα με την επίγνωση ότι η προνοητικότητα είναι άσκηση εξυπνάδας.

www.insuranceforum.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια