Η Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά τα τελευταία χρόνια προσαρμόζεται και προετοιμάζεται για τις αλλαγές που επίκεινται στην παγκόσμια ασφαλιστική βιομηχανία.
Η πρωτοβουλία του ΣΕΜΑ να αναδείξει στην φετινή του ετήσια εκδήλωση, πριν το συνέδριο της Ύδρας, το θέμα των διαδικτυακών κινδύνων και το ρόλο της ασφάλισης από αυτούς, ήταν σαφώς μια πρωτοπόρα ενέργεια για τις νέες προκλήσεις στην ασφαλιστική βιομηχανία.
Γενικά θα λέγαμε ότι η ασφαλιστική αγορά της Ελλάδος έχει ανάγκη να θέτει σε προτεραιότητα ζητήματα που ανοίγουν το πεδίο δράσης της ασφάλισης, αρκεί να μη γίνεται με το γνωστό ελληνικό ταμπεραμέντο των “πανωλεθριάμβων”.
Και σαν παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε την online ασφάλιση. Οταν πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα και ευρύτερα στην παγκόσμια αγορά υπήρξαν αυτοί που έβλεπαν να “εξαφανίζονται” οι ασφαλιστές ή να πέφτει το επίπεδο και η αξία της ασφαλιστικής κάλυψης.
Τελικά, ούτε το ένα ούτε το άλλο έγινε.
Μάλιστα σε πολύ πιο ώριμες αγορές από την Ελλάδα που ακόμα και εκτός ασφαλιστικού κλάδου εταιρίες, όπως η Google , πειραματίστηκαν πάνω σε online πώληση είδαμε ότι ανέστειλαν στην συνέχεια τις δραστηριότητες τους.
Περίπου το ίδιο έχουμε και στο θέμα της Cyber Ιnsurance. Είναι μια αναδυόμενη αγορά, έχει σαφώς αύξηση του παγκόσμιου τζίρου σε παραγωγή ασφαλίστρων, κυρίως σε πολύ αναπτυγμένες οικονομίες και θα αυξάνεται, ωστόσο υπάρχουν και προβληματισμοί και συνεχώς τεστάρονται και ερευνώνται και τα όρια και τα πλαίσια των καλύψεων που μπορεί να αναλάβει η ασφαλιστική κάλυψη.
Επιπλέον οι πρόσφατες παγκόσμιες μαζικές κυβερνοεπιθέσεις σε επιχειρήσεις ακόμα και σε δομές νοσοκομείων ή άλλων ζωτικής σημασίας φορέων έφεραν νέους προβληματισμούς σχετικά με τα όρια και περιθώρια των καλύψεων.
Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση το περασμένο Ιούλιο της Lloyd’s του Λονδίνου οτι μια μεγάλη κυβερνοεπίθεση θα μπορούσε να κοστίσει περισσότερα από 120 δισ. Δολάρια στις ασφαλιστικές .
Ενώ η Inga Beale, διευθύνουσα σύμβουλος της Lloyd’s ανέφερε μεταξύ άλλων.«Οι ασφαλιστές θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν το ασφαλιστικό προϊόν που προσφέρουν ώστε να διασφαλίζεται ότι οι υπολογισμοί των ασφαλίστρων συμβαδίζουν με την πραγματική απειλή μιας κυβερνοεπίθεσης»
Όλα αυτά δείχνουν ότι οι διαδικτυακές απειλές ως κίνδυνος, όπως εκτιμούν και πολλές εταιρίες εκτίμησης κινδύνων , θα αρχίσει να γίνεται προτεραιότητα και στην ασφάλιση του από τις επιχειρήσεις Συνεπώς είναι μια αναδυόμενη αγορά για τον ασφαλιστικό κλάδο που πρέπει να αξιοποιηθεί και στην χώρα μας.
Έτσι σωστά τίθεται σε προτεραιότητα από τον ασφαλιστικό κλάδο στην Ελλάδα και πρέπει να προσεγγίζεται με γνώστες του θέματος και στον τεχνολογικό κομμάτι του και όχι από εμπειροτέχνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια